Jaké LCD pro úpravu fotografií?

Stále váháte s nákupem LCD monitoru pro práci s fotografiemi či grafikou? Myslíte, že se elcédéčka v této oblasti ještě nevyrovnají klasickým monitorům? Ano, většina LCD monitorů masově prodávaných v e-shopech je vybavena mizerným panelem TN+film, který sice nabízí nízkou odezvu pro hraní her, ale na seriózní práci s grafikou skutečně nestačí. Tato elcédéčka často trpí nerovnoměrným podsvícením, špatným barevným podáním a jejich obraz se mění při pouhém pohybu hlavou. Je s podivem, jak často tlačí výrobci tyto panely i do nejnovějších širokoúhlých displejů s více než 20ti palci.

Vyznat se v nepřeberném množství LCD monitorů a najít optimální displej pro práci s grafikou tak není vůbec snadné. Rozhodně platí, že je třeba nekompromisně vybírat výhradně z displejů s panely S-IPS, S-PVA či MVA. Ty již nabízí pozorovací úhly srovnatelné s klasickým monitorem (většinou 178st. v horizontálním i vertikálním směru) a obvykle i výrazně lepší barevné podání. Kvalitní panel však ještě není zárukou dokonalého obrazu. Ten závisí také na samotné elektronice a „vyladěnosti“ displeje.

Absolutně nejlepší LCD monitory určené speciálně pro práci s grafikou také navíc ještě přidávají např. 10-ti nebo dokonce 14-ti bitovou gamma korekci. Tu naleznete  zatím jen u displejů od firem EIZO a NEC.

Moje doporučení 

Potřebujete-li tedy elcédéčko pro seriózní práci s grafikou, pak doporučuji zaměřit svoji pozornost především na tyto dvě značky. U EIZA neuděláte chybu s žádným z displejů (s výjimkou úplně nejlevnějšího modelu). Naopak u NECu je třeba pečlivě vybírat, a to pouze z vyšších řad displejů.

Z vlastní zkušenosti mohu pro úpravu fotografií doporučit displeje od EIZA. Jejich cena je sice vyšší, ale zato je skutečně podpořena kvalitou a navíc 5letou zárukou. Mým prvním z nich byl 17“ model  L568 (S-PVA, 10bit., 1000:1, 178st.), který jsem letos v létě vyměnil za 20“ S2000 s 14bitovou gamma korekcí a rozlišením 1600×1200, který mimo jiné vyhrál cenu jako nejlepší LCD monitor pro fotografy. Už před třemi lety jsem dělal přímé porovnání 17“ L568ky s kvalitním CRT monitorem Sony G420 a elcédéčko se mu po všech stránkách (s výjimkou odezvy) vyrovnalo, ne-li ho předčilo.

TIP na kvalitní grafické LCD monitory:

19“ EIZO S1961 cca 11 000 Kč

20“ EIZO S2031w za cca 14 000 Kč

20“ EIZO S2000 cca 21 000 Kč

Trackback URI | Přihlásit se ke komentářům přes RSS kanál

Přidat komentář