Zkušenosti s Nikonem D80

Letos v létě jsem se rozhodl pořídit si nový desítimegový Nikon D80 a starší D50ku si nechat jako záložní tělo. Její cena je již mizivá, přesto jde o velmi kvalitní tělo, které nyní u Nikonu nemá nástupce. Modely D40 a D40x totiž v sobě již nemají motorek a tudíž jejich použití je omezeno pouze na objektivy s ultrazvukovým ostřením. Jaké jsou mé zkušenosti z přechodu z D50 na vyspělejší D80ku?

Propracovanější tělo

Nikon D80 je oproti D50ce výrazně vyspělejší foťák. Nabízí více možností (jako je např. lépe krokovatelné ISO, vyvážení bílé v kelvinech, podsvícený stavový displej, předsklopení zrcátka, přesnou indikaci nabití baterie v %, náhled hloubky ostrosti…) a jeho tělo je při obdobných rozměrech propracovanější, což znamená, že všechny důležité funkce máte na dosah prstu. Nemusíte tedy lézt do menu, pokud chcete přepínat mezi režimi ostření AF-S a AF-C či změnit typ měření světla. Pro pohodlnější nastavování parametrů navíc slouží dvě kolečka.

Obrovským krokem kupředu je především velikost hledáčku a LCD displej. Hledáček u D80ky je skutečně obrovský a navíc umožňuje zobrazení mřížky, která je neocenitelným pomocníkem např. při srovnávání horizontu. Perfektní je i 2,5″ LCD displej, který má u D80ky 230 tisíc pixelů a pozorovací úhly 170 stupňů. Oproti displeji u D50ky se tak obraz téměř nemění ani při pohledu ze stran. Rozdíl v kvalitě displeje je opravdu markantní.

Obrazová kvalita

Kvalita obrazu může být na první pohled a obzvlášť při porovnávání snímků 1:1 s D50kou trochu zklamáním, ale to se také dalo čekat. S vyšším rozlišením na obdobné ploše snímače došlo k nahuštění pixelů, což vede k většímu šumu. D80ka je proto vybavena silnou redukcí šumu, kterou však můžete nastavit ve třech krocích (low, normal, high), a nebo úplně vypnout. Snížení šumu je vždy na úkor mírné ztráty detailů. Pro srovnání D50ka měla jen minimální redukci šumu, kterou však nebylo možné nijak ovlivnit.

Při mém experimentování s různými nastaveními D80ky jsem dospěl k závěru, že optimální nastavení redukce šumu je na low, kdy dojde k rozumnému potlačení šumu při minimální ztrátě detailů. Úplně nejlepších výsledků jsem ale dosáhl až při fotografování do RAWu a provedením redukce šumu v Nikon Capture NX. Ten používá složitější algoritmy a tak při odšumění zůstává více detailů. Vždyť také samotný proces odšumění trvá i na výkonném počítači s procesorem Core2Duo a 2 GB RAM několik vteřin.

Vyplatí se fotit do RAWu 

Pokud budete fotit do RAWu, odšumovat až v počítači (byť i při využití dávkového zpracování) a fotografii zmenšíte např. na 3200 pixelů (na šířku), pak dostanete z D80ky lepší obrazový výstup s menším šumem i při porovnání 1:1 s téměř nešumějící D50kou. Není se tedy třeba znepokojovat, že by z D80ky lezly horší fotografie. Jen je třeba větší pozornost věnovat postprocessingu.

Dalším poznatkem z praxe je, že D80ka poměrně silně přexponovává. Vývojáři D80ky se nejspíš chtěli vyvarovat stínů, ve kterých by se mohl objevit šum. Nicméně to lze poměrně snadno vyřešit úpravou EV o -0,7 až -1. Stojí za to také přenastavit měření světla z matrixového na celoplošné se zdůrazněným středem. Matrixové měření totiž u D80ky podle mých zkušeností pracuje poměrně nevyzpytatelně.

Podstatnou výhodou D80ky je možnost nastavovení citlivosti po jemných krocích (ISO 100, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600…), zatímco u D50ky jste si museli vystačit s ISO 200, 400, 800 a 1600, byť šum se začal znatelněji projevovat až na ISO 800. Narozdíl od D50ky je zde ale šum méně barevný a spíše připomíná kinofilmové zrno. Další výhodou ve prospěch D80ky je možnost focení RAWu a zároveň do JPEGu s možností nastavení stupně komprese JPEGu ve třech úrovních a také jedenáctibodový autofocus. Naopak za nevýhodu u D80ky lze považovat synchronizaci s bleskem při čase maximálně 1/200, zatímco u modelu D50 lze nastavit až 1/500.

Závěr

Přestože se výrobci digitálních foťáků neustále honí za megapixely, hlavní výhodou D80ky není ani tak 10megové rozlišení (které je na úkor mírného zvýšení šumu), ale především obrovský hledaček, perfektní displej a kvalitní provedení těla, díky kterému máte všechny funkce na dosah prstu.

1 komentář k příspěvku “Zkušenosti s Nikonem D80”

  1. 17 Zář 2008 v 20.23Michal Urban

    Zdravim,

    zajimalo by me, zda byl nejak (napr. FW) vyresen problem s preexponovanim zaberu. Z for jsem to totiz pochopil tak, ze se nejedna o konstantni hodnotu, ale ze se ruzne meni podle fotografovane sceny …

    S diky a pozdravem!

    Urban

Trackback URI | Přihlásit se ke komentářům přes RSS kanál

Přidat komentář