Tipy na dovolenou s dětmi v rámci ČR. Co dělat a kam vyrazit, aby se ratolesti nenudily?

Výlety s dětmi jsou taková nepsaná povinnost každého rodiče. Spousta z nich totiž jezdí s dětmi na dovolenou už s pocitem, že si to opravdu neužijí, neodpočinou si a nezrelaxují po náročném týdnu v práci. Co kdybychom vám ale řekli, že můžete udělat šťastné sebe, a i své děti? Že to zní nemožně? V tom případě je náš dnešní článek dělaný přímo pro vás. Dnes se budeme věnovat místům v okolí kraje Vysočina, protože i když si to třeba nemyslíte, prostoru na odreagování a na užití zábavy je tu víc než dost.

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře je klenotem Vysočiny

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře je klenotem Vysočiny

Šikland – westernové městečko

Začneme s jednou velice známou lokalitou. Tou lokalitou je Šiklův mlýn. Jistě tam již spousta z vás byla, ale věděli jste, že se v tomto úžasném westernovém městečku můžete i ubytovat? My tedy ne.

V zábavním parku Šikland se v průběhu celého roku pořádá opravdu nespočet akcí. Pokud byste se chtěli na výlet vypravit ještě o Velikonocích, nejlepší doba pro pobyt by pro vás byla rozhodně od 14. do 18. dubna, kdy v Šiklandu budou slavit velikonoční svátky všichni společně. Pokud se zajímáte spíše o letní zážitky s dětmi, letní sezóna zde vypukne 2.07.2022. V létě je zde také otevřený aquapark, který vám i vašim dětem nabídne potřebné ochlazení. Nepatří asi zrovna mezi nejlepší aquaparky v ČR, ale i tak určitě stojí za zmínku.

Šikland také nabízí možnosti letních táborů, takže pokud vás toto místo jako rodiče nezaujalo, určitě dejte možnost prozkoumat ho alespoň dětem.

Strašidelný zámek Draxmoor

Jestliže jsou vaše děti opravdu nebojácné, nepromeškejte šanci navštívit strašidelný hrad, který se nachází v opravdu nedaleké vesničce Dolní Rožínce. Tento zámek s názvem Draxmoor má rozsáhlá patra se strašidelně-fantastickou expozicí. Ani s menšími dětmi se nemusíte bát zámek navštívit. Na nádvoří náležícím k zámku najdete postavičky z pohádek, skákací hrad i občerstvení, kde můžete doplnit síly.

Kemp Sykovec

Po tomto náročném dni si určitě budete chtít odpočinout. Nabízí se vám možnost ubytovat se v kempu Sykovec, který se nachází přibližně 15 km odsud. Tuto vzdálenost zvládnou i děti, i když jste vyrazili zrovna na cyklo výlet.

V kempu uvítají cyklisty i návštěvníky s autem a můžete si zde i postavit svůj vlastní stan. Pokud ale po tomto dlouhém výletě toužíte po pohodlí, není nic jednoduššího než si pronajmout chatku. V kempu se o vás i vaše děti postarají. Dospělí asi nejvíce ocení občerstvení Rybářská bašta, kde vám mimo jiné mohou připravit i čerstvou rybu. Děti zase nejvíce ocení možnost dalšího koupání, kterého v létě není nikdy dost. Dále vaše děti zabaví možnost zahrát si tenis a plážový volejbal.

Pokud jste do kempu přijeli autem, kola si můžete za menší poplatek půjčit i na místě a vyrazit tak prozkoumávat okolí na vlastní pěst. Malý tip pro vás je naučná stezka Po stopách posledního vlka, která vede až k Medlovskému rybníku.

Tento kemp patří podle nás mezi nejlepší kempy v ČR a rozhodně byste se mu neměli vyhnout, pokud plánujete svoji dovolenou strávit právě v kraji Vysočina.

Vodní nádrž Pilák

Následující den se můžete vydat směrem ke Žďáru nad Sázavou. I když se vám může zdát, že toto město vám toho moc nabídnout nemůže, opak je pravdou. Pokud jste v tomto městě nikdy nebyli, určitě si nenechte ujít vodní nádrž Pilák, kde se v horké dny schází snad celé město. A nebude to jen tím, že tam mají jednu z nejlepších zmrzlin. Nádrž lemuje totiž krásná cyklostezka, která je vhodná jak na in-line brusle, tak i na kolo či procházky. O zabavení dětí tu tak nebude nouze. Určitě si však po cestě nezapomeňte všimnout hranice mezi Čechy a Moravou, kterou oddělují dvě krásné sochy od umělce M. Olšiaka.

Další atrakcí pro vás i vaše děti je určitě nádrž jako taková. Je uzpůsobena na to, aby se zde mohly koupat i rodiny s dětmi, proto voda u kraje nádrže dosahu ani ne 50 cm. Pro rodiče, kteří by se už nechtěli koupat, je zde možnost pronajmout si lodičku či šlapadlo a vyrazit na túru po nádrži suchou nohou.

V případě, že jste fanoušky sportů spíše na souši, připravili si pro vás provozovatelé nádrže možnost zahrát si mini golf. Tento mini golf je vhodný i pro děti, takže si můžete v klidu odpočinout a pozorovat je, jak si hrají.

A nemusíte je pozorovat jen tak. Můžete si k tomu koupit i ledovou kávu nebo jakékoli jiné občerstvení, na které budete mít zrovna chuť. Ani ne 10 metrů od hřiště na minigolf se totiž nachází velký stánek s občerstvením, který nabízí nejenom malou svačinu, ale i oběd pro celou rodinu. A protože léto by se bez zmrzliny neobešlo, doporučuji vám ochutnat právě tu jejich, ať už samotnou v kornoutu či v podobě ledové kávy. Slibuji vám, že v obou případech si opravdu pochutnáte.

Kemp Velké Dářko

U přehrady se bohužel nedá postavit stan ani přímo na tomto místě není kemp. Můžete se však přesunout do nedalekého kempu u rybníku Velké Dářko, který se nachází ani ne 10 km od Žďáru nad Sázavou. Opět, máte zde možnost přijet na kole, a i autem a milá obsluha vás zde přivítá a se vším vám poradí. Na tomto místě zažijete opravdový klid a Relax, protože tento kemp se nachází v opravdové přírodě. V tomto kempu však není možnost chatek, takže musíte zvážit své možnosti a to, jestli máte s sebou stan. Tento rybník je opět vhodný ke koupání a relaxaci a opět se zde nachází možnost občerstvení.

Cyklostezka Sázava

Okolí Žďáru nad Sázavou je opravdu bohaté na aktivity s dětmi. Nedaleko od Žďáru nad Sázavou se nachází vesnička Sázava, kde vás potěší přes 10 kilometrů dlouhá cyklostezka vedoucí až do Přibyslavi. A tak bychom mohli pokračovat dál a dál, je toho totiž spousta, co v jeho okolí můžete vidět a co můžete zažít.

Pevně věříme, že jsme vás alespoň trošku nalákali na výlet po krásách kraje Vysočina a že nám dáte za pravdu, že je to opravdu jeden z nejhezčích krajů, které v naší České republice máme.

1 komentář k příspěvku “Tipy na dovolenou s dětmi v rámci ČR. Co dělat a kam vyrazit, aby se ratolesti nenudily?”

  1. 13 Apr 2022 v 11.59Lucie

    Minulý rok jsme o prázdninách cestovali po Moravě. Nejvíc se nám líbilo v Luhačovicích. Ubytovali jsme na samooblužném hotelu Vincent https://vincentluhacovice.cz/cs Dětem se líbilo, že je to samoobslužný hotel. Prošli jsme si kolonadu a byli jsme taky v tamní pražírně kávy na exkurci https://eshop.lazenskakava.cz/ Poté jsme jeli do Zlína na mrakodrap a tamní zoo. Projeli jsme také Brno a pak zpátky domů do Prahy. Dětem se výlet líbil :)

Trackback URI | Přihlásit se ke komentářům přes RSS kanál

Přidat komentář