Příběh fotografie Ostrůvky v mlze

I v Čechách můžete vyfotit takovéto snímky. Mým oblíbeným místem je Českosaské Švýcarsko, kde je krásná krajina se spoustou skalních vyhlídek tyčících se vysoko nad údolími. A právě na tato místa se téměř každý rok vydávám lovit neobyčejné fotky ranních mlh. Je až neuvěřitelné, jak pohádkové scenérie dokáže příroda vykouzlit.

Ostrůvky v mlze

Jak na ranní mlhy

Nejlepší podmínky pro ranní mlhy bývají na přelomu září a října, kdy se zároveň krajina pomalu začíná barvit do podzimních barev. Ulovit pěkný snímek znamená mít trochu štěstí a být v tu správnou dobu na správném místě.

Více než samotná technika jsou mnohem důležitější alespoň základní znalosti meteorologie. Ranní mlhy v údolích totiž vznikají za jasné a bezvětrné noci, kdy teplota země poklesne pod rosný bod. Studený vzduch je těžší než teplý a stéká po povrchu země do údolí, kde se hromadí.

Mlha se obvykle vytvoří chvíli před východem slunce a za hodinu až dvě se zase rozplyne. Často při cestě domů ze skalních vyhlídek potkávám turisty, kteří jdou teprve nahoru a vůbec netuší, jaké kouzelné okamžiky právě prošvihli. Stačilo přitom vstát o pár hodin dříve a vyrazit do přírody už na východ slunce.

Ostrůvky v mlze na plátně

Fotoobraz byl vytištěn na plátno na www.onlineposter.cz. Pokud byste si chtěli vyzdobit svůj interiér podobným obrazem, mrkněte do sekce prodej fotografií na mém webu KrásyPřírody.cz.

DSC_3143a

Samotná fotografie vznikla 13. října 2012 a vyfotil jsem ji hodinu po východu slunce Nikonem D80 z Mariiny vyhlídky nedaleko Jetřichovic, což je společně s nedalekým Křížovým vrchem jedno z nejoblíbenějších míst krajinářských fotografů.

Dříve zde býval ještě celkem klid, ale v posledních letech jsou už bohužel tato místa tak známá, že ta nejlepší podzimní rána jsou doslova přeplněna fotografy. Pokud se sem vydáte i vy, doporučuji zde být hodně brzy před východem slunce, abyste vůbec měli kam postavit stativ.

Kam za neokoukanými snímky

Další, a podle mne mnohem lepší, volbou je vyrazit na méně známé vyhlídky v nedalekém Saském Švýcarsku, které také nabízí perfektní podmínky pro focení ranních mlh. A při troše štěstí budete mít šanci vyfotit méně okoukané snímky. Případně další inspiraci na kouzelná místa v Čechách najdete na www.krasycech.cz.

1 komentář k příspěvku “Příběh fotografie Ostrůvky v mlze”

  1. 19 Jan 2019 v 21.07Pavel Škoda

    Diky za tipy, pridam vlastni. V zari po ranu zkuste take udoli vetsich rek, vcetne pritoku. Chumace mlhy nad behutou vodou jsou jine nez stojate mlhy nad rybniky, ty byvaji uz v srpnu.

Trackback URI | Přihlásit se ke komentářům přes RSS kanál

Přidat komentář