Plitvická jezera – klenot slunného Chorvatska

PR ČLÁNEK Do Chorvatska míří každoročně několik stovek tisíc turistů z celého světa. Zvláště Čechům se zde náramně zalíbilo. Ať už do této kouzelné dovolenkové destinace, obklopené bílým masivem Biokovo, borovicovými háji a průzračně čistým mořem, teprve přijíždíte nebo se vaše dovolená v Chorvatsku chýlí ke konci, udělejte si malou odbočku a navštivte legendární Plitvická jezera.

plitvice

Přírodní krása Plitvice

Plitvická jezera jsou národním parkem nacházejícím se mezi chorvatskými městy Zadar a Karlovac nedaleko hranic s Bosnou a Hercegovinou. Ročně zde zavítá spousta turistů z více, či méně vzdálených destinací. Kdo jednou zhlédne krásu těchto jezer, bude se sem chtít zaručeně vrátit. Kaskádovitě sestupná jezírka s tyrkysově modrou hladinou uchvátí každého bez rozdílu. Jezera získala své jméno již v roce 1777. Není se čemu divit, že se v roce 1979 tato přírodní památka dostala na seznam světového dědictví UNESCO. Celkem zde můžete obdivovat na 140 vodopádů a 20 tajemných jeskyní. Celková rozloha chorvatského přírodního parku se zastavila na 20 480 hektarech.

Za kulturou do Plitvic

Plitvická jezera jsou protkána řadou dřevěných lávek, mostů a přírodních cestiček, které vás provedou krásou zdejšího místa. Prohlédnete si nejvyšší zurčící vodopád Plitvic, modravé laguny, které přímo vybízejí k rychlému osvěžení (v areálu je však koupání zakázáno pod hrozbou vysoké pokuty) a dostanete se také do míst, která posloužila jako scenerie pro natáčení Pokladu na stříbrném jezeře. V areálu jezdí několik menších parníčků a kyvadlová doprava, díky které se dostanete také na hůře přístupná místa. Pokud zde chcete přenocovat, k dispozici je několik hotelů přímo v areálu nebo další v jeho blízkosti.

Nezapomenutelná dovolená

Chorvatské pobřeží je jistojistě krásné, ovšem přírodní krásy zurčících vodopádů a bublajících jezírek, které jsou součástí Plitvických jezer, ve vás zanechají nesmazatelnou vzpomínku. Poznejte Chorvatsko včetně všech jeho krás a nenechte si ujít jedinečné přírodní divadlo, které najdete kde jinde, než v Plitvicích.

2 komentářů k příspěvku “Plitvická jezera – klenot slunného Chorvatska”

  1. 04 Led 2013 v 22.36Lumík

    Jezera jsou nádherná. Skoro nedotčený kus přírody uprostřed pulsující civilizace. Není divu, že si jich Chorvati tak po válce cenní.

  2. 31 Říj 2013 v 19.23Bol

    Jeden z nejkrásnějších národních parků v Chorvatsku. :)

Trackback URI | Přihlásit se ke komentářům přes RSS kanál

Přidat komentář